Nagy instant zabkása körkép

zabkasa-korkep-06.jpg

Több zabkásás és instant zabkásás poszt is helyet kapott már a blogon, de a kezdeti lelkesedést követően, egy idő után már annyi gyártó állt elő a saját, tasakos verziójával, hogy kicsit úgy éreztem, önmagukban már nincs mit mondanom és írnom az újabb és újabb termékek kipróbálásáról. Ellenben van véleményem, így arra jutottam, egy összefoglaló, listázó posztban teszem közzé, melyikről mit gondolok és melyeket preferálom.

Az összehasonlításban kétségtelenül sok a szubjektív elem, ezért általános igazságnak nem tekinthetőek az itt leírtak, de adhat egy jó kiindulási alapot. A listára 7 tasakos zabkása került fel, és a kevésbé jók felől haladunk, az általam legjobbnak véltek felé.

 

7. Knusperone

zabkasa-korkep-07.jpg

A lista utolsó helyére került az Aldiban kapható instant zabkása, aminek nagyjából az ára a legcsábítóbb tulajdonsága. Ez a legolcsóbb zabkása, amit találtam, de ez sajnos a minőségére is rányomja a bélyegét. Az íze elég hanyag, alacsony a gyümölcstartalma, ellenben - az íze alapján - az aromával nem spóroltak. Nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy kicsit "fűrészporos" az állaga, és elég ízetlen (még a néha émelyítő aroma mellett is).

Nagyon apró, szinte törmelékes a zabpehely benne, ezért nagyon "nyammogós" (és nem jó értelemben). Hiába töltöttem hozzá több vizet (az általában segít), nem lett jobb az állaga, az íze pedig sehogy sem hozta a szintet.

Viszont a kínálatból kilógó elem a kókuszos verzió, ami éppen hogy, de megütötte a szintet (nagyon alulról). Ebben szintén nagyon apró szemű a zabpehely (ami az egyéb összetétellel) ad egy fűrészes hatást, és nem túl kirívó az íze sem. Ellenben nem tartalmaz hozzáadott cukrot, chia magot viszont igen és kókuszreszeléket is említésre méltó mennyiségben fedeztem fel benne. Ugyan önmagában nem, de felturbózva elmegy.

A kókuszos verziót időnként bevállalom, persze csak felturbózott verzióban: extra chia magot szoktam hozzáadni, illetve goji bogyót, és ha van otthon, akkor friss gyümölcsöt is darabolok bele.

Chia magot és/vagy goji bogyót például az alábbi lelőhelyről tudtok beszerezni: mannavita.com

 

6. Cerbona

instant-zabkasa-01.jpg

Bár egy neves márkáról van szó, sajnos mégis eléggé hátul végzett az összesítésben a Cerbona instant kásája. Ez volt az első, amit kipróbáltam, de a többihez viszonyítva nálam nem teljesített túl jól. Persze ez szubjektív vélemény, de nekem nagyon-nagyon édes, amit egyáltalán nem kedvelek, ezért a Cerbona kásáit inkább elkerülöm.

A Cerbona zabkásájáról szóló bejegyzést itt olvashatjátok: Cerbona instant zabkása

 

5. BonaVita zabkása

zabkasa-korkep-05.jpg

Szintén az egyik olcsóbb instant zabkása (legalábbis én mindig jó áron látom), ám ez esetben az ár nem minőségi mutató. Nem mondom, hogy a legjobb a felhozatalban, de teljesen korrekt terméknek tartom. Tényleg semmi extra, nincsenek felvágós ízvariációk, meg "szuperkásázás", de amit kapunk az teljesen korrekt. Kellemes íz és korrekt összetétel, mindezt alacsony áron. Ár-érték arányban szerintem jó.

 

4. Dr. Oetker Vitalis

zabkasa-korkep-03.jpg

Összetételre elég jónak ítélem, és a cukor tartalma is viszonylag alacsony, ami mindenképpen jó hír. Egyre szélesebb a választék, és a Szuperkásáját különösen jónak tartom. Viszont összességében, a legtöbb kásájuk nagyon erős ízű, amit nem tudok egyértelműen a gyümölcstartalom (ami egyébként egész jó) nyakába varrni. A házi készítésű zabkását hiába tolom teli málnával meg málnalével, ilyen intenzív málna ízű sosem lesz, valahogy hihetetlen, hogy ez természetes legyen. Bár még ha el is hinném, az én ízlésemnek akkor is túl ízes, szóval ezen a fronton nálam elvéreztek a kásáik.

Ha nincs más a boltban, és mindenképpen szeretnék venni tasakos kását, akkor előfordul, hogy a Vitalist választom. Viszont, ha az előző is ott figyel a polcon, akkor tuti, hogy a BonaVita egyszerű, de természetesebb ízű kásáit választom.

 

3. Bercoff

bercoff_kasa_01.jpg

Szerény véleményem szerint a Bercoff az egyik legjobb zabkása a piacon. Ízre, állagra, összetételre is nyerőnek tartom. Ami miatt mégis csak a dobogó harmadik helyét kapta, az a magas ára. Hiába, a minőséget meg kell fizetni. Viszont az nem biztos, hogy ennyit jó szívvel adunk ki rá...

A Bercoff zabkásájáról is készült már önálló poszt, amit itt találtok meg: Bercoff instant zabkása

 

2. Fit Reggeli

 

zabkasa-korkep-04.jpgA Fit Reggeli kásái igazán vegyes benyomásokat keltettek bennem. Összetételre nem mondanám a legjobbnak, és van amelyiknek nem tetszett az íze. Ellenben talán ebből a legszélesebb az ízválaszték, amiből tényleg mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ez az egyik, ami miatt ennyire magasan végzett a listán. Vannak olyan kásáik, amiknek az íze nem annyira jó, de mind megüti az "jó" szintet, szóval még a kevésbé finomakra sem fintorgok.

Mondjuk ez még önmagában nem lett volna elegendő a második helyre, de az már nyomós érv, hogy a kedvenc instant zabkásám tőlük van. Ízre nekem a vörös áfonyás-goji bogyós a favorit, az összes listán szereplő kása közül is. (Egyébként anyukámnak is az a kedvenc, pedig elég más az ízlésünk.) Illetve csak volt a kedvencem, ugyanis nem rég beszereztem egy Special Edition csomagot, amiben a tökmagos-homoktövises ízesítésűnek sikerült überelnie.

Szóval hiába, hogy tartalomra, összetételre nem sorolom a legjobbak közé, mégis az íz mindent visz. Jelen esetben a második helyet.

 

1. Cornexi

cornexi-instant-zabkasa-01.jpg

A Cornexi kásáinak szenteltem egy egész bejegyzést is, és teljesen joggal. Nálam továbbra is vezeti a listát! Tartalomra, összetételre, állagra és ízre is bejövős. Annak, hogy mégsem ezt fogyasztom a "gyorsan-együnk-valamit" pillanatokban az az oka, hogy sajnos ritkán látom a boltok polcain. Mondjuk ez egy elég lényeges negatívum, és függetlenül attól, hogy ez a kedvenc, mégis gyakrabban esik a választás a Fit Reggeli tasakjaira. Öreg hiba…

A Cornexi kásáit véleményező posztot itt olvashatjátok: Cornexi zabkásák

 

És nektek melyik a kedvenc instant zabkásátok? Vagy nem vagytok hajlandóak a házi készítésűnél alább adni? :)

 


Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz olyat, ami még érdekel!

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!