Atombombával a bolhák ellen

Tippek, ha nem akarnak kinyiffanni a kis élősködők

Hosszú évek gondtalansága után egyszer csak minket is elért a bolhásság viszkető problémája, amivel aztán jó másfél évig küzdöttünk. Mivel lakásban tartott házi kedvencekről van szó (kutya + macska), ezért még inkább kellemetlen volt a probléma, és elég sok mindent kipróbáltuk, mire sikerült úrrá lenni a helyzeten és eltüntetni az utolsó bolhapiszkot is a környékről.

kutya_bolha_01.jpg

Amikor hozzánk került a kutyusunk bolhás volt, de némi fürdőzés és akkor néhány hét alatt el is feledkezhettünk a bolha-problémáról. Ám ezúttal hősies küzdelmet kellett vívnunk. Néha könnyedén eltűnnek, máskor meg úgy befészkelik magukat, hogy alig lehet kiirtani a nem kívánt kolóniát. Pont az ilyen kemény helyzetek miatt gondoltam, hasznos lehet a hasonló cipőben járók számára, ha megosztanom a bevált receptet.

Ilyenkor sajnos nem elég egyetlen megoldás vagy kezelési mód, kitartóan kell alkalmazni többet is, ráadásul kombinálva. Nos, akkor lássuk a bolhák elleni harc fegyverarzenálját.

Első lépés: Fürdetés

Úgy vettem észre, hogy komoly helyzetben ez sajnos megúszhatatlan, mert nagyon fontos, hogy ne csak a bolhák, de a bolhapiszok is eltűnjön az állatkáink bőréről. Viszont önmagában a fürdetés nem elég, ahogy az sem, ha csak az állatot kezeljük. Akár benti, akár kinti kedvencekről van szó, a hétköznapjaikon úgy könnyítünk a legtöbbet, ha kapnak egy fürdetést, hiszen sokszor a szőrtöveknél lerakódott bolhapiszok is irritálja a bőrüket, ezektől pedig így a legkönnyebb megszabadulni. Ha találunk bolhairtós sampont az külön jó. Sajnos én olyat nem tudtam beszerezni, amit a cicáimon is lehetett alkalmazni, ezért maradtunk a sima fürdetésnél, de ez még így is hatékony első lépés.

kutya_bolha_03.jpg

 

Második lépés: Alapos takarítás és bolhairtó spray

A bolhák imádnak elszóródni, és megtelepedni az egész lakásban (vagy akár az egész udvaron). Ilyenkor nem működik, ha csak a kis kedvencek vannak kezelve, mert amint letelik a csepp vagy egyéb bolhairtó hatása, a kis élősködők újra célba veszik a négylábú kedvenceket és megtelepednek szeretett bundásainkban. Ezért második összetevőként fontos az alapos takarítás: plédek, párnák, szőnyegek magas hőfokon való mosása, alapos tisztítása. Minden olyan helyet, ahol a kutya megfordul fel kell keresni az alapos takarítás során, és akár bolhairtó spray-vel befújni. A kedvelt fekhelyeiket érdemes különös gonddal kitakarítani, fertőtleníteni és akár be is fújni a bolhaellenes készítménnyel.

kutya_bolha_02.jpg
Arra figyelni kell, hogy sok spray csak közepes vagy nagyobb testű kutyák esetében használható; macskákra, apró testű kutyákra és egyéb kis méretű bundás kedvencekre mérgező lehet, ezért minden esetben olvassuk el, hogy mit ír a címke.

 

Harmadik lépés: Porszívó

A porszívó az aduász! A bolhák sokszor a résekben, szövetekben, kis zugokban telepednek meg, vagy éppen ott kelnek ki és csak később ugranak a gazdaállatba. Ezek eltávolításához a legjobb eszköz egy erős porszívó. Az alapos takarítás után néhány hétig hasznos, ha gyakrabban porszívózunk, így a még elszóródva tengődő vagy később kikelő bolhákat is el lehet tüntetni.

Nálunk a parketta apró réseiben bújtak meg, és emiatt nagyon sokáig küzdöttünk az újrafertőződéssel. Aztán amikor végre sikerült megfelelő porzsákot szerezni a speckó porszívónkhoz is, és ismét azt kezdtük el használni, néhány hét alatt feledésbe merülhettek az olyan idegőrlő pillanatok, amikor békésen üldögél az ember a kényelmes nappalijában, majd arra lesz figyelmes, hogy apró élősködők pattognak a lába körül...

Nos kedves profi porszívó, ezúton is köszönjük, hogy a családunk tagja lettél!

 

Negyedik lépés: Cseppek, bolhairtó nyakörvek

Ez az utolsó lépés, inkább csak prevenció, mert tapasztalataim alapján bolha-krízis esetén önmagukban nem elegendőek. A jobb készítmények hozhatnak néhány hét nyugalmat, de tapasztalataim alapján utána a bolhák visszatérnek. Na persze csak akkor, ha van honnan visszatérni, ezért szükségesek az előző pontok. Egyébként, ha alkalmazásuk után azt tapasztaljuk, hogy újra bebolhásodott az állatka, pedig sem ő, sem a gazdái nem járnak olyan helyen, ahonnan hazahozhatták volna az apró bosszúságforrásokat, akkor valószínűleg újra kell egy nagytakarítás, és a bolha spray-vel is újból be kell fújni a lakást.

Itt szintén szeretném megjegyezni, hogy mindig olvassuk el a címkén, hogy milyen és mekkora (hány kg-os) állatnak ajánlott, mert csúnya mérgezés lehet a vége, ha például cicára (vagy nagyon pici kutyusra) teszünk kutyacseppet!

Különböző méretű kutyák és macskák kezelésére alkalmas bolhairtó készítményeket például itt lehet beszerezni: Bolhairtók

kutya_bolha_04.png

 

Ötödik lépés: Figyelem és ismétlés

A bolhák sokszor hullámokban térnek vissza, vagyis eltűnnek, de mikor már fellélegeztünk újra feltűnnek. Ez azért van, mert az élő bolháktól sikerült megszabadulni, de az elszórt bolhapetékből időközben egy újabb generáció kelt ki. Emiatt az első sikerek után se lankadjon a figyelmünk, szorgosan porszívózzuk, esetleg a kutya fekhelyét is érdemes újra meg újra kitisztítani, és a cseppeket is érdemes néhány alkalommal ismételni.

 

Kiegészítés kertlakóknak

Kertben tartott kedvencek esetén egy picivel bajosabb a helyzet, főleg, ha az udvaron is elszaporodtak a bolhák. A kutya/macska házát és minden más fekvőhelyet alaposan takarítsuk ki, a szöveteket mossuk ki, és fújjuk be bolhairtó spray-vel a kedvenc helyeit. Érdemes minden olyan helyet is kitakarítani, ahol meg tudnak telepedni a bolhák, például fészer, a terasz vagy lépcső alatti zug, kerti garázs, melléképületek stb. Szintén hasznos egy fürdetéssel kezdeni a harcot, majd használjuk a cseppeket, bolhairtó nyakörveket. Mind a takarítást, mind a cseppek használatát ismételjük meg néhány hetente.

 


Különféle kisállat felszerelésekért érdemes lehet benézni a PandaPiac webshopjába, ahova most kuponkódot is tudok adni, amit 2018. 08. 31-ig érvényes. Használjátok bátran a lenti kódot! (Ha nem működik, vagy bármi baj van, kérlek jelezzétek és utánanézek.)

10% Kedvezmény és ingyenes szállítás minden leadott rendelésre
A pandapiac webáruházban leadott minden rendelésre 10% kedvezmény és ingyenes kiszállítás!
grt10


 

Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz olyat, ami még érdekel!

Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!