Névjegykártya - a múlté, vagy halad a korral?

Kicsit kitekintünk ebben a bejegyzésben otthonról, ugyanis nem csak házi csajsziként szoktam emlékezetesre bénázni magam. Nem rég egy fél-hivatalos összejövetelen kellett részt vennem, ahol beszédbe elegyedtem egy úrral, pont a szakterületemről. Végül kérdezte, hogy esetleg be tudok-e segíteni a vállalkozásában az érintett területen, és elkérte az elérhetőségeimet. Jól jött egy kis extra bevétel, szóval kaptam a lehetőségen. És miközben ő egyszerűen átnyújtotta a névjegykártyáját, közben én meg szerencsétlenkedtem az elérhetőségeim felírásával. Elég kellemetlenül éreztem magam, főleg azért, mert a hagyományos névjegykártyát egyébként én már leírtam. Hogy miért?

businesscard5.jpg

A névjegykártya elavult lenne?

Korábban gondoltam már arra, hogy csináltatok névjegykártyát, de elég hamar elvetettem az ötletet mondván, hogy az internet korában ugyan minek? Ez már egy elavult dolog. Meg amúgy is: átadod, elrakják ugyan, majd szépen meg is feledkeznek róla. A telefon meg mindenkinek ott a zsebébe, egyszerűen be lehet írni az adatokat stb. Nos, lehet, hogy nem gondoltam ezt egészen át...

Másnap egész nap ezen kattogtam: mennyivel egyszerűbb (és profibb) lett volna, ha egyszerűen én is átnyújtok egy szép névjegykártyát! Rá kellett ébrednem, hogy lehet, hogy sokat fejlődött a technológia és egyre nagyobb teret hódít az életünkben a digitalizálódás, de azért van élet a virtualitáson túl, és a hagyományos eszközöket nem váltották még ki teljesen az elektronikusak, csupán kiegészítették a lehetőségek tárházát.

Névjegy mustra

Szóval kicsit pironkodva elkezdtem utánanézni ennek a névjegykártya dolognak. Rá kellett jönnöm, hogy részben igazam volt, más részben meg nagyon nagyot tévedtem. Azok a régi típusú névjegyek, amikből én kiindultam tényleg gázosak, nem beszélve az otthon nyomtatott borzalmakról. De ahogy rákerestem elképesztő kreatív megoldásokkal találkoztam, voltak nagyon klassz grafikával vagy ötletes felületnemesítéssel, egyedi módon kivitelezettek, és voltak egészen formabontó látványos megoldások is.

Be kellett látnom, nem kerülhetem el, hogy nekem is legyen névjegykártyám. Ám találtam egy nagyon menő verziót, ami kielégíti azon igényemet is, hogy haladjunk a korral! Ez pedig nem más, mint az NFC technológiás névjegykártya! Úgy bukkantam rá, hogy a kutakodás közben benéztem egy grafikai stúdióba, a Buddha Printbe, ahogy beszélgettünk a kezembe nyomtak egy kártyát és mondták, hogy érintsem a telefonhoz… és akkor, jött az "Aztaaa!!!" érzés.

A varázslatos NFC

Az NFC egy kis chip, amit a névjegybe rejtenek. Ez után, ha NFC képes telefonhoz érintik a kártyát, akkor a chipen tárolt adatok átkerülnek a telefonra. Az ilyen módon átvitt adatokat a telefon névjegyzékébe vagy címlistájába is el lehet menteni, ráadásul jóval több adatot lehet így közvetíteni, mint egy közönséges névjegyen. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy az adatok bármikor módosíthatóak. Láttam ezt plasztik kártyás verzióban is, de amit a Buddha Printben mutattak jobban tetszett. Ez egy hagyományos papíralapú névjegy - csak 21. századi verzióban. Beleszerettem! :)

businesscard.jpg

Na jó kicsit többe került ez a névjegyes buli, mint terveztem, ugyanis egy úgynevezett "szendvics kártya" nevű megoldás lett az eredmény NFC-vel kombinálva. A szendvicskártya azt jelenti, hogy több réteg papírból áll maga a kártya, én különböző színűeket választottam, és egy klassz minimál stílusú grafikát is kaptam, ami nagyon jól néz ki. Mondjuk nem bánom, hogy kicsit drágább, mert ha már el is osztogattam (bár annyira gyakran azért nincs rá szükségem egyelőre) a végén egyet-kettőt megtarthatok és azokkal továbbra is gyorsan átadhatom az adatokat vele telefonra, ha arra van szükség. És megúszom a kínos cetlizgetést. :)

Egyébként van egy másik jó projektjük is, egy online névjegykártya szerkesztő program. Először arra gondoltam, ott összedobok magamnak valami egyszerűt, mert elég jó árban van és még hozzá is tehetem, hogy én magam terveztem. :P Csak mikor láttam, hogy a közelben van az üzletük, végül beugrottam személyesen is érdeklődni kicsit, így végül sokkal menőbb névkártyáim lettek. :)